2012-02-19

Ikoner från förr.


Första gången då jag träffade på dessa två herrar var DDR fortfarande ett eget land, återföreningen en bit bort och med blickarna mot Alexanderplatz. Dom hade stått där, en symbol för socialismen på Tysk mark, som Erich Honecker talat om i sitt hyllningstal för DDR's 40-årsjubileum några månader tidigare.
Första gången jag kom förbi, hade jag ingen Hasselbladare ännu och tog heller inga bilder här. Det fanns så mycket annat att se just då i en tid av förändring.
När jag på hösten 2005 promenerade förbi, tog jag denna motljus-bild med Berliner Dom i bakgrunden i den sena höstsolen. Kontrasterna fanns både i ljuset och i den historiska verklighet som är Berlin.


Fem år senare var dom båda stela herrarna förpassade tillsammans med en massa andra socialistiska statyer till en undanskymd del av parken framför Alexanderplatz. Allt var omgärdat av byggstaket, nästan som att det inte var meningen att dom skulle synans. Det hela såg ganska trist ut, det fick bli en bild genom gallret med mobilkameran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar